Składniki na wieeele maleńkich klopsików:
różyczki z połowy kalafiora
5 łyżek ugotowanej białej fasoli (ja użyłam tej z puszki )
mrożony szpinak... nie mam pojęcia ile to było :) 2...3...łyżki
ząbek czosnku
białko jaja kurzego
bułka tarta
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotowałam kalafior...pod koniec dodałam szpinaku i ząbek czosnku. Następnie odcedziłam i zmiksowałam wszystko z fasolą i białkiem. Trochę soli, odrobina pierzu i kilka łyżek bułki tartej - tyle, żeby móc ulepić klopsiki.
Uformowane klopsiki włożyłam do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem, a naczynie do piekarnika nastawionego na 200 stopni Celsjusza na 20 minut.
klopsiki podałam z makaronem i sosem śmietanowym
Nie wykorzystałam całej masy od razu... następnego dnia zrobiłam kilka większych klopsików...a właściwie kotletów - z domowym chlebem siostry i keczupem - bomba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz