środa, 9 października 2013

romans czekolady i pomidora

Bardzo lubię ciasta czekoladowe...

Zainspirowana konkursem "Pudliszki - pomidorowy zawrót głowy" postanowiłam połączyć dwa...wydawałoby się... niepasujące smaki... czekoladę i pomidora. Co z tego wyszło? :)
Proszę spojrzeć.






Składniki na ciasto czekoladowe z pomidorową nutą:
- 200 g mąki tortowej,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 1 łyzeczka sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150 g białego cukru,
- 100g cukru muscovado,
- 2 jajka,
- 100 g przecieru pomidorowego Pudliszki,
- 170 ml wody,
- 100g masła,
- szczypta soli.


Do garnka wlać wodę, dodać masło i czekoladę... powoli rozpuszczać, a następnie odstawić do ostygnięcia. Do miseczki wsypać mąkę, dwa rodzaje cukru, szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę - wymieszać. Dodać przestygnięty płyn czekoladowy, dwa jajka i przecier pomidorowy. Zawartość miseczki mieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przelać  do naczynia do zapiekania (wysmarowanego masłem i opruszonego tartą bułką) i wstawić do piekarnika nagrzanego  na 180 stopni Celsjusza na 30 - 35 minut.

Ciasto czekoladowe z posmakiem pomidorów wyszło rewelacyjnie... troszkę słodkie...troszkę gorzkie...i troszkę kwaskowe... intrygujące.

Życzę smacznego :)

Przepis bierze udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz