środa, 9 października 2013

słodkie ciasteczka... z dynią, pomidorami i szpinakiem

Kolejny dowód na to, że wszystko można jeść na słodko  ;)



Do przygotowania tych słodkich ciasteczek trzeba przygotować ciasto - bazę.

Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 50g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,


Przygotowanie ciasta bazy należy rozpocząć od rozpuszczenia masła i cukru - dla ułatwienia sprawy można do garnuszka dodać dwie łyżki wody. Kiedy masło odrobinę ostygnie można dodać je do mąki, proszku do pieczenia i jajka. Ciasto porządnie wyrobić i podzielić na trzy równe części.

barwienie... "zasmaczanie" ciasteczek :)

potrzebne będą:
- przecier pomidorowy Pudliszki,
- dynia,
- szpinak





Do każdej części ciasta dodajemy po jednej łyżeczce: przecieru pomidorowego Pudliszki, przetartej dyni lub rozdrobnionego szpinaku. Ugniatamy każdy kawałek ciasta osobno i odstawiamy na 15 minut...aby odpoczęło. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wałkujemy na grubość... 3-4 mm i za pomocą kieliszka wykrawamy okrągłe ciasteczka. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 12 minut.




Smacznego. :)

Przepis bierze udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz