Do przygotowania zupy szczawiowej potrzebujemy:
- 2 marchewki,
- 1 pietruszkę,
- małą cebulę,
- 3 łyżki oleju
- 4 szklanki wody
- szczaw..jeśli ktoś ma świeży to super... ja skorzystałam ze szczawiu słoiczkowego,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki mąki,
- makaron ( u mnie świderki),
- jajka,
- sól i pieprz do smaku.
Marchewki, pietruszkę i cebulkę kroimy w drobna kosteczkę i przysmażamy na oleju, zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Dodajemy szczaw. Śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną zupy wlewamy do garnka... mieszamy...
Do miseczki nakładamy ugotowany makaron, wlewamy zupę i dodajemy ugotowane na twardo jajko.
Smacznego.
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz