wtorek, 15 października 2013

Zupa szczawiowa z makaronem - Ukraina






Do przygotowania zupy szczawiowej potrzebujemy:
- 2 marchewki,
- 1 pietruszkę,
- małą cebulę,
- 3 łyżki oleju
- 4 szklanki wody
- szczaw..jeśli ktoś ma świeży to super... ja skorzystałam ze szczawiu słoiczkowego,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki mąki,
- makaron ( u mnie świderki),
- jajka,
- sól i pieprz do smaku.

Marchewki, pietruszkę i cebulkę kroimy w drobna kosteczkę i  przysmażamy na oleju, zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Dodajemy szczaw. Śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną zupy wlewamy do garnka... mieszamy...



Do miseczki nakładamy ugotowany makaron, wlewamy zupę i dodajemy ugotowane na twardo jajko.

Smacznego.

Przepis bierze udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz