poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Śniadaniowe naleśniki z miodem i kwaśną śmietaną




 Składniki:

-2 jajka (oczywiście najlepiej z chowu ekologicznego)
-1 szklanka mleka
-1 szklanka mąki
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- 8 łyżek miodu
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%


 

Sposób przygotowania: 

Przygotowanie naleśników nie zajmuje dużo czasu. Jest to dosyć szybkie i sycące śniadanie. Mleko, jajka i mąkę mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Teoretycznie najsmaczniejsze naleśniki powstają z ciasta, które miało szansę odrobinę odpocząć... ale ja przeważnie nie mam na to czasu :) i smażę naleśniki od razu. Wlewam porcje ciasta na suchą, nagrzaną patelnię. Odwracam placuszek i kładę na każdym 2 łyżeczki miodu - smakowicie się rozpłynie. Jednym ruchem przerzucamy naleśnik na talerz, składamy, zawijamy wg uznania i dodajemy pożądną łyżkę gęstej i kwaśnej śmietany.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz