Jak to zwykle bywa... jesień obdarza nas tyloma pięknymi kolorami...że aż chce się je zaprosić do domu...
a najlepiej na talerze ;)
Postanowiłam ugotować pyszną i zdrową zupę dyniową.
Składniki:
- 1 kg dyni makaronowej,
- 2 średniej wielkości ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- pół szklanki czerwonej soczewicy,
- 3 łyżki kaszy jaglanej,
- 5 szklanek wody,
- łyżeczka curry,
- sól i pieprz do smaku
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z soczewicą, kaszą jaglaną i przyprawami... zalewamy pięcioma szklankami wody i gotujemy na niewielkim ogniu... Strasznie trudne prawda? :)
Kiedy warzywa zmiękną przecieramy zupę ... w dowolny sposób :)
Prażone różności: sezam, czarnuszka, pokrojone orzechy włoskie i pestki dyni - zrumienić na patelni dodawać do zupy dyniowej razem z łyżeczką oliwy :)
Smacznego.
Przepis bierze udział w akcjach:
Połączenie dyni z soczewicą odkryłam niedawno i zakochałam się w nim ;) Nie miałam pojęcie, że te dwa składniki tak fajnie się komponują ;)
OdpowiedzUsuń