czwartek, 10 października 2013

złota zupa dyniowa... z czerwona soczewicą i kaszą jaglaną (podana z prażonymi różnościami)

Jak to zwykle bywa... jesień obdarza nas tyloma pięknymi kolorami...że aż chce się je zaprosić do domu...
a najlepiej na talerze ;)

Postanowiłam ugotować pyszną i zdrową zupę dyniową.



Składniki:
- 1 kg dyni makaronowej,
- 2 średniej wielkości ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- pół szklanki czerwonej soczewicy,
- 3 łyżki kaszy jaglanej,
- 5 szklanek wody,
- łyżeczka curry,
- sól i pieprz do smaku





Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z soczewicą, kaszą jaglaną i przyprawami... zalewamy pięcioma szklankami wody i gotujemy na niewielkim ogniu... Strasznie trudne prawda? :)

Kiedy warzywa zmiękną przecieramy zupę ... w dowolny sposób :)

Prażone różności: sezam, czarnuszka, pokrojone orzechy włoskie i pestki dyni - zrumienić na patelni dodawać do zupy dyniowej razem z łyżeczką oliwy :)

Smacznego.

 Przepis bierze udział w akcjach:


1 komentarz:

  1. Połączenie dyni z soczewicą odkryłam niedawno i zakochałam się w nim ;) Nie miałam pojęcie, że te dwa składniki tak fajnie się komponują ;)

    OdpowiedzUsuń