wtorek, 15 października 2013

wegetariańska carbonara - Włochy

Zaczynamy podróż po europie...podróż makaronową z Włoch do Polski.
Zasmakujemy rownież Słowenii, Węgier, Rumunii, Mołdawii i Ukrainy.




Zaczynamy od włoskiego dania carbonara... w moim życiu i na moim blogu carbonara może być jedynie wegetariańska...

Składniki :
- makaron  ( u mnie grube wstążki),
- średnia cebulka,
- dwa ząbki czosnku,
- pół parówki sojowej,
- jajko
- olej,
- sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
Na oleju podsmażyć cebulkę, sojową parówkę pokrojoną w cieniutkie paseczki i czosnek. Makaron ugotować i przełożyć na patelnię. Zdjąć z pieca. Posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać i dodać jajko... teraz spokojnie mieszać... mieszać... i czekać aż sos zgęstnieje.



Jest to prosta potrawa... do której można dodać jakiś ekstra czosnek ;) co czasami czynię... mówiłam już kiedyś, jak  uwieeelllbiam czosnek? :)

Smacznego.

Przepis bierze udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz