środa, 10 kwietnia 2013

bułeczki bananowe





Składniki na 16 bułeczek:

1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki orkiszowej
szklanka mleka
1/5 kostki drożdży
łyżka cukru
szczypta soli
białko jaja kurzego

Sposób przygotowania:

Mleko, drożdże i cukier umieścić w garnuszku i podgrzać do temp ok. 40 stopni Celsjusza. Dodać banana...obranego ;) i zmiksować.  Dosypać mąkę, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na jedną godzinę.




Wyrośnięte ciasto podzielić na pół... jeszcze raz...i jeszcze raz... i jeszcze raz... aż uzyskamy 16 równych kawałków :) Wyrabiamy bułeczki, ślimaczki... czy co nam jeszcze przyjdzie do głowy i układamy na blaszkach do pieczenia ( pamiętajcie, że ciasto jeszcze urośnie) Smarujemy rozbełtanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na jakieś 20-25 minut.



A oto bułeczka bananowa z kremem orzechowo czekoladowym... krem powinien posiedzieć w lodówce do stężenia...ale nie mogłam się powstrzymać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz