Składniki na 16 bułeczek:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki orkiszowej
szklanka mleka
1/5 kostki drożdży
łyżka cukru
szczypta soli
białko jaja kurzego
Sposób przygotowania:
Mleko, drożdże i cukier umieścić w garnuszku i podgrzać do temp ok. 40 stopni Celsjusza. Dodać banana...obranego ;) i zmiksować. Dosypać mąkę, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na jedną godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół... jeszcze raz...i jeszcze raz... i jeszcze raz... aż uzyskamy 16 równych kawałków :) Wyrabiamy bułeczki, ślimaczki... czy co nam jeszcze przyjdzie do głowy i układamy na blaszkach do pieczenia ( pamiętajcie, że ciasto jeszcze urośnie) Smarujemy rozbełtanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na jakieś 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz