wtorek, 15 października 2013

makaron z bryndzą i oliwkami - Słowenia

Odwiedzamy kolejny kraj... i smakujemy kolejnego dania.
Początkowo chciałam przygotować makaron z serem kozim...ale dostępne sery zawierały podpuszczkę...więc postawiłam na bryndzę :)



Składniki:
- makaron ( u mnie fantazyjne sprężynki  ;)  ),
- 10 zielonych oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- kostka bryndzy,
- 2 łyżki oleju,
- dosłownie 4 łyżki śmietany,
- pieprz do smaku (soli nie potrzebujemy... ser jest wystarczająco słony)



 


Sposób przyrządzenia:

Makaron gotujemy wg sugestii na opakowaniu, czosnek i oliwki kroimy (można dodać całe oliwki...ale moje były wyjątkowo duże) wrzucamy na gorący olej i chwilkę smażymy. Dodajemy śmietanę i bryndzę ( świetnie się rozpuszcza - cudowny widok). Sosem polewamy ugotowany makaron.



Smacznego.

Przepis bierze udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz